RECEPTEN
Oeuf en cocotte
Eierkoeken
Roerei
Omelet
Frittata
Bladerdeegtaartje met ei
Quiche lorraine
Shakshuka
Tortilla
Vogelnestje/frietei/eierbal/Scotch eggs
Foe yong hai
Sushi-omeletrol
Wentelteefjes
Eggs Rothko (vernoemd naar schilder Mark Rothko)
Pannenkoekjes met zoet spiegelei (foprecept)
Croque-madame
Croque Buvette
Île flottante
Oeuf en cocotte
Ingrediënten voor 1 persoon;
- 1 ei
- 1 eetlepel creme fraiche
- 1-2 eetlepels vulling naar keuze
- Peper en zout naar smaak
- Boter
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet een klein ovenschaaltje in met boter en bestrooi met zout en peper.
- Schep een lepel crème fraîche op de bodem en leg daarop een flinke lepel vulling. Bijvoorbeeld zalm, ham of voorgebakken groente.
- Breek hierboven een ei.
- Naar wens kunt u hier nog wat kaas overheen raspen.
- Zet de kleine schaaltjes in een grotere ovenschaal en vul die tot halverwege met water.
- Bak 10 tot 15 minuten tot het eiwit gestold is en de dooier naar eigen wens gestold is.
- Garneer met wat gehakte bieslook of peterselie en serveer met geroosterd brood.
Eierkoeken
Ingrediënten voor 6 koeken;
- 1 citroen
- 2 eieren
- 100 gram kristalsuiker
- 100 gram tarwebloem
- Halve theelepel bakpoeder
- Halve theelepel zout
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak de citroen schoon en rasp de gele schil.
- Klop de eieren met de suiker in een ruime mengkom in 5 minuten tot een luchtig en dik mengsel.
- Spatel de citroenrasp, de bloem, het bakpoeder en het zout kort door het ei-suikermengsel zodat het beslag zijn luchtigheid niet verliest.
- Schep het beslag als hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe dit niet te dicht bij elkaar, want het beslag gaat nog uitlopen.
- Bak 10 minuten tot de koeken gaar en goudbruin zijn.
Roerei
Ingrediënten;
- 2 eieren
- 1 dl kookroom of slagroom
- 50 gram roomboter
- Zout en peper naar smaak
- Breek de eieren in een kom en doe hier de room en de boter bij.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Schenk het mengsel in een droog steelpannetje.
- Roer vanaf het begin zachtjes met een garde over de bodem van de pan.
- Haal de pan van het vuur als het roerei de structuur heeft van een zachte en smeuïge pap.
Omelet
Ingrediënten;
- 3 eieren
- 50 ml room
- Klontje boter
- Peper en zout naar smaak
- Breek de eieren in een kom en voeg room, peper en zout toe.
- Klop goed door elkaar.
- Verhit een klontje boter in een koekenpan.
- Als de boter gesmolten is voeg je het eimengsel toe.
- Blijf voortdurend met de pan schudden of met den spatel het eimengsel heen en weer bewegen zodat het ei niet aan de pan vast gaat plakken.
- Schud na een tijdje het eimengsel naar één kant van de pan of vouw dubbel.
- De omelet is gaat als de buitenzijde mooi goudbruin is en de binnenzijde nog lekker zacht.
- Je kunt eindeloos variëren met een omelet. Voeg bijvoorbeeld asperges, champignons, ham, kaas, garnalen of fijne kruiden toe.
Frittata
Ingrediënten voor 4 personen;
- 5 eieren
- 1 courgette
- 3 eetlepels Griekse yoghurt of crème fraîche
- Handje geraspte Parmezaanse kaas
- 8 gedroogde tomaatjes
- Peper en zout naar smaak
- Snuf gedroogde oregano
- Breek de eieren in een kom, voeg de yoghurt of crème fraîche toe en roer door elkaar met peper, zout, kaas en oregano.
- Snij de courgette in kleine blokjes en de gedroogde tomaten in stukjes.
- Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan.
- Fruit de blokjes courgette aan en voeg na een paar minuten de gedroogde tomaatjes toe. Verdeel alles gelijk over de pan.
- Giet het eimengsel er overheen.
- Laat de frittata garen met deksel op de pan.
- Je kunt de fritatta ook 25 minuten in de oven zetten op 200 graden in plaats van deze in de pan te laten garen.
- De frittata is klaar als deze goed gestold is.
Bladerdeegtaartje met ei
Ingrediënten voor 4 stuks;
- 4 velletjes bladerdeeg
- 4 eieren
- 4 plakjes ontbijtspek
- 2 eetlepels erwtjes uit de diepvries
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Leg de velletjes bladerdeeg op een stuk bakpapier op een bakplaat.
- Vouw 1 cm van elke rand naar binnen en druk goed vast.
- Vouw deze rand iets omhoog zodat het ei er dadelijk niet uitloopt.
- Leg de plakjes ontbijtspek in het midden.
- Breek hierop voorzichtig de eitjes.
- Verdeel de bevroren erwtjes erover.
- Bak de taartjes ongeveer 20 minuten in de oven.
- Garneer de taartjes met wat verse kruiden, zoals bieslook, peterselie of tuinkers.
Quiche lorraine
Ingrediënten voor 4 personen;
- 6 plakjes bladerdeeg
- 5 eieren
- 250 gram spekreepjes
- 175 gram Gruyère kaas
- 200 ml room
- 1 bosui
- 1 eetlepel paneermeel
- Snuf nootmuskaat
- Snuf peper
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet de quichevorm in met een beetje boter.
- Verdeel de plakken bladerdeeg over de bodem en druk de naden van de plakken goed aan elkaar.
- Prik gaatjes in het bladerdeeg met een vork.
- Bestrooi met het paneermeel.
- Bak de spekreepjes in 5 minuten krokant en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.
- Rasp de kaas.
- Klop de eieren los in een kom met een garde.
- Voeg de room, peper en nootmuskaat toe en klop goed door elkaar. Roer daarna de geraspte kaas en de in ringen gesneden bosui erdoor.
- Verdeel de spekjes over de quichebodem en giet het eimengsel erover.
- Zet de quiche 25 tot 30 minuten in de oven tot hij gaar en goudbruin is.
Shakshuka
Ingrediënten voor 3 personen;
- 400 ml tomatenblokjes
- 3 eieren
- 2 (punt)paprika’s
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- Snuf komijn
- Snuf paprikapoeder
- Peper en zout naar smaak
- Snipper de ui en knoflook. Fruit deze met wat olie aan in een grote pan.
- Voeg de komijn en paprikapoeder toe.
- Snijd de (punt)paprika’s in kleine blokjes en bak een paar minuten mee.
- Voeg de tomatenblokjes toe en laat 10 minuten pruttelen.
- Breng de saus op smaak met peper en zout.
- Maak 3 kuiltjes in de saus en breek hierin de eieren.
- Laat de eieren stollen naar gewenste smaak. Je kunt het deksel op de pan doen om dit te versnellen.
- Garneer met wat peterselie en serveer met brood.
Tortilla
Ingrediënten voor 4 personen;
- 700 gram vastkokende aardappelen of 600 gram kant en klare aardappelschijfjes
- 1 grote ui
- 5 eieren
- Peper en zout naar smaak
- Schil de aardappelen en snijd in dunne plakjes of gebruik kant en klare aardappelschijfjes.
- Snijd de ui fijn.
- Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de aardappels 12 minuten.
- Voeg de laatste paar minuten de ui toe.
- Breek de eieren in een kom en kluts met peper en zout naar smaak.
- Giet eventueel de aardappels af als er nog te veel olie in de pan zit.
- Doe de aardappels bij het eiermengsel en giet het mengsel daarna weer terug in de pan.
- Leg de deksel op de pan en bak de aardappeltortilla in ongeveer 8 minuten gaar op laag vuur.
- Keer de tortilla om en bak de andere zijde nog eens 5 minuten.
Vogelnestje/frietei/eierbal/Scotch eggs
Ingrediënten voor 4 personen;
- 600 gram gemengd gehakt
- 6 eieren
- 2 eetlepels fijngehakte bladpeterselie
- Paneermeel
- Kook 4 eieren voor 6 minuten.
- Laat de eieren schrikken en pel ze.
- Meng het gehakt, 1 ei, paneermeel, peterselie, peper en zout.
- Verdeel het gehakt in 4 porties en kneed ze rond de gekookte eieren. Zet een half uurtje in de koelkast.
- Roer de eidooier los.
- Haal de gehaktballen uit de koelkast. Wentel ze eerst door wat bloem, dan door de eidooier en daarna door het paneermeel.
- Verhit frituurolie tot 175 graden. Frituur de gehaktballen in 8 tot 10 minuten gaar en goudbruin.
- Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Foe yong hai
Ingrediënten voor 2 personen;
- 4 eieren
- 100 gram prei
- 125 gram champignons
- 2 bosuien
- 1 paprika
- 125 gram taugé
- 2 theelepels Chinees vijfkruidenpoeder
- Peper en zout
Voor de saus;
- 4 eetlepels ketchup
- 2 eetlepels gembersiroop
- 2 eetlepels sojasaus
- 1 snuf knoflookpoeder
- 2 eetlepels azijn
- 200 ml gezeefde tomaten
- Begin met het maken van de saus. Doe alle ingrediënten voor de saus in een pannetje, roer goed door elkaar en verwarm dit.
- Proef of de saus goed in balans is. Is de saus te zoet, voeg dan een beetje azijn toe. Is de saus te zuur, voeg dan wat extra gembersiroop toe.
- Snijd de paprika in stukjes en de bosui in ringen.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de prei, champignons en paprika een paar minuten tot het groentemengsel wat geslonken is.
- Houd een beetje taugé en bosui apart, voeg de rest toe aan de groenten en bak kort mee.
- Voeg het Chinees vijfkruidenpoeder toe met een snufje peper en zout en schep alles goed door elkaar.
- Haal de helft van de groenten uit de pan en bewaar op een afgedekt bord.
- Breek en kluts de eieren in een kom. Voeg dit toe aan de groenten in de pan.
- Laat het mengsel stollen en draai de omelet voorzichtig om. Bak de andere kant ook lichtjes aan.
- Leg de groenteomelet op een bord. Schep de overgebleven gebakken groenten er op en vouw dubbel.
- Schep er wat foe yong hai saus op en garneer met de andere rest van de bosui en taugé.
- Serveer de foe yong hai naar wens met rijst en kroepoek.
Sushi-omeletrol
Ingrediënten voor 1 rol (2 personen);
- 200 gram Japanse wokgroente
- 4 eieren
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 norivellen
- 1 eetlepel mayonaise
- Verhit een scheutje olijfolie in de pan en bak de wokgroenten 6 minuten.
- Haal de pan van het vuur en laat de groenten ietwat afkoelen.
- Klop de eieren los in een grote kom en voeg hier de wokgroenten aan toe. Meng door elkaar.
- Verhit de pan weer en voeg hier het eiermengsel aan toe.
- Zet het vuur wat lager.
- Vouw 1 norivel in vier lange stroken en scheur deze uit elkaar.
- Bestrijk beide norivellen aan één kant met wat sojasaus.
- Als de omelet bijna gaar is, plaats je eerst het hele norivel met de bestreken kant naar beneden in het midden van de omelet. Bedek de overgebleven stukken met de afgescheurde stukken norivel, ook weer met de bestreken kant naar beneden. Zorg ervoor dat de hele omelet bedekt is.
- Zet het vuur iets lager en doe een deksel op de pan.
- Als de omelet gaar is, leg je een bord op de pan. Draai het bord en de pan om.
- Bestrijk de omelet met wat mayonaise en rol op.
- Snij de rol in plakjes en serveer.
Wentelteefjes
Ingrediënten voor 4 stuks;
- 4 sneetjes brood
- 1 ei
- 200 ml melk
- Snuf kaneel
- 1 zakje vanillesuiker
- Klop de eieren in een diep bord los met de melk.
- Voeg een snul kaneel en de vanillesuiker toe.
- Klop nog een keer goed door met een vork of garde.
- Leg een sneetje brood in het mengsel, laat het even intrekken. Draai het brood om en laat de andere zijde ook even intrekken.
- Verhit wat boter in de pan en leg hier het sneetje brood in.
- Bak aan de onderkant goudbruin, draai om en bak ook de andere zijde goudbruin.
- Herhaal met alle sneetjes.
- Bestrooi de wentelteefjes voor het serveren nog met wat suiker.
Eggs Rothko (vernoemd naar schilder Mark Rothko)
Ingrediënten voor 2 personen;
- 2 sneetjes brood
- 2 eieren
- 1 teen knoflook
- Rode pesto
- Olijfolie
- Meng de olie met de geperste knoflook en twee eetlepels rode pesto.
- Smeer hier het brood mee in aan beide zijden.
- Haal met behulp van een glas een rondje uit het midden van het brood.
- Bak de sneetjes brood aan weerszijden iets aan in een koekenpan.
- Breek in ieder gat een ei.
- Dek af met wat aluminiumfolie en laat ongeveer 6 minuten zachtjes bakken.
- Bestrooi naar smaak met wat peper en zout.
Pannenkoekjes met zoet spiegelei (foprecept)
Ingrediënten voor 4 personen;
- 400 gram mix voor American pancakes
- 400 ml halfvolle melk
- 2 eieren
- 40 gram ongezouten roomboter
- 12 eetlepels vanillekwark
- 12 abrikozen op sap in pot
- Doe de mix voor American pancakes in een beslagkom en klop met een garde de melk erdoor tot een glad beslag.
- Breek de eieren en roer door het beslag.
- Verhit wat boter in een koekenpan.
- Bak hierin 3 pannenkoekjes van 8 cm doorsnede in 5 minuten bruin en gaar. Bak zo ook de rest van de pannenkoekjes.
- Leg op elk bord 3 pannenkoekjes. Garneer elke pancake met 1 el kwark en daarop een abrikoos.
Croque-madame
Ingrediënten voor 4 personen;
- 8 sneetjes brood
- 4 eieren
- 4 plakken kaas
- 4 theelepels mosterd
- 4 plakken ham
- 50 gram ongezouten roomboter
- Halveer de plakken kaas.
- Besmeer 1 kant van elk sneetje met een halve theelepel mosterd en beleg met een plak kaas.
- Leg op de helft van de sneetjes 1 plak ham en leg er daarna een sneetje brood met kaas op. Druk licht aan.
- Besmeer de buitenkant van de tosti’s met de helft van de boter.
- Verhit een pan zonder olie of boter op middelhoog vuur.
- Bak de tosti’s per 2 in 8 minuten goudgeel. Keer halverwege om.
- Verhit ondertussen de rest van de boter in een grote koekenpan en bak spiegeleieren.
- Leg de tosti’s op de borden en leg het ei erop.
- Breng op smaak met zout en peper en garneer met bieslook.
Croque Buvette
Ingrediënten voor 4 personen;
- 8 sneetjes brood (wit)
- 4 eieren
- 4 plakken (york)ham
- 90 gram geraspte Gruyèrekaas
- 2 eetlepels ongezouten roomboter
- 2 eetlepels tarwebloem
- 180 ml halfvolle melk
- 2 eetlepels dijonmosterd
- Provençaalse kruiden
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Smelt voor de bechamelsaus anderhalve eetlepel boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur. Meng de bloem erdoor. Laat in 3 minuten gaar worden.
- Voeg de melk in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen.
- Roer de dijonmosterd erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Leg de sneetjes (wit)brood op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met de bechamelsaus.
- Verdeel over de helft ervan de plakken ham en 1/3 van de geraspte Gruyèrekaas.
- Dek af met de onbelegde sneetjes met de bechamelsaus naar boven.
- Bestrooi met de Provençaalse kruiden en 1/3 van de geraspte Gruyèrekaas.
- Bak in ongeveer 10 minuten in het midden van de oven goudbruin.
- Smelt ondertussen de rest van de boter in twee koekenpannen en bak hierin de eieren.
- Neem de croque buvette uit de oven.
- Leg de (spiegel)eieren erop en bestrooi met de rest van de geraspte Gruyèrekaas.
Île flottante
Ingrediënten voor 4 personen;
- 4 eieren
- 8 eetlepels poedersuiker
- 2 eetlepels amandelschaafsel
- 1 vanillestokje
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 500 ml halfvolle melk
- 1 eetlepel maïzena
- 2 eetlepels warm water
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Splits de eieren, bewaar de eidooiers.
- Klop de eiwitten met de poedersuiker stijf in een schone, vetvrije kom. Het eiwit is goed als je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt.
- Schep 4 grote bollen (1 per persoon) van het eiwit op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met het amandelschaafsel.
- Bak ongeveer 12 minuten tot de buitenkant goed droog is.
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit.
- Klop het merg samen met de suiker door de eidooiers.
- Verwarm de melk tot deze lauw is in een pan met dikke bodem.
- Klop het eimengsel erdoor en breng op middelhoog vuur al roerend aan de kook.
- Draai het vuur laag.
- Los de maïzena op in het warme water en voeg toe.
- Laat het mengsel zachtjes doorkoken tot het gebonden is en draai dan het vuur uit.
- Schep de warme vanillecrème in diepe borden en laat de eiwitten er als eilandjes op drijven.