Weetjes

Ei-weetjes

  • Wat betekent de code op een ei? Een 0 wil zeggen dat het een biologisch ei is, een 1 is voor een vrijeuitloopei of grasei, een 2 geeft aan dat het een scharrelei betreft en een 3 een kooi-ei.
  • De kleur van de dooier wordt bepaald door het dieet van de kip. Heeft deze bijvoorbeeld veel wortels gegeten, dan kleuren de dooiers oranje.
  • Eieren kunnen snel geuren absorberen doordat de schaal van een ei duizenden piepkleine gaatjes bevat. Let dus op waar je de eieren bewaart.
  • Bewaar je eieren ook altijd met de punt naar beneden. Aan de bolle kant zit namelijk de luchtkamer. Met de luchtkamer naar boven blijft de dooier op zijn plats en het ei langer vers.
  • Je kunt controleren of je ei nog goed is door het in een kom met water te leggen. Is je ei vers, dan blijft het op de bodem liggen. Is het ei niet meer goed, dan gaat het drijven.
  • De kleur van de kip bepaalt de kleur van het ei. De kleur heeft geen invloed op de smaak van het ei.
  • Een kip doet er 24 tot 26 uur over om een ei te leggen.
  • In eieren zitten veel vitamines en mineralen, waaronder Vitamine A, B2, B5, B12, D, E, Calcium, Kalium, IJzer, Mangaan, Selenium.
  • Eieren helpen bij spieropbouw.
  • In bakrecepten wordt vaak aangeraden om eieren op kamertemperatuur te laten komen voor je ze in je baksel verwerkt. dit is om te voorkomen dat ingrediënten door verschillen in temperatuur onvoldoende binden en je beslag of saus gaat schiften.
  • Eiwit zorgt voor luchtigheid in je baksel, terwijl eigeel juist zorgt voor de binding.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar boven